Wednesday, June 9, 2010

saya ada penyakit kronik

dah lama saya ada penyakit ni dan dah lama juga saya sedar. semakin hari semakin teruk. boleh menhancurkan hidup yang sedang saya bina. kalu tak di tegah dengan awal dan berkesan. tapi saya dah putus asa. ubat saya sudah seperti tolerence dengannya. buatkan saya semakin letih. dan banyak berehat(tido).

bukan saya x pernah mengubatinya. sejak tingkatan 2 lagi. saya ajukan masalah ni kepada doktor. walaupun dia sperti teragak-agak nk menjawabnya tambahan pula setakat ini belum di jumpai ubatnya lagi. dia cuma bekalkan satu doa kepda saya. saya amalkanya selepas sembahyang. kalau ada yang perasan la. pada mulanya seperti ada kesan tetapi lama kelamaan ia seperti tolerence plak. padahal ia bukan pharmacological punye treatment. mungkin ada yg buat research nanti.

antara simptom yang mungkin ada sahabat yang perasan adalah:
1. saya tidak banyak bercakap dalam meetg selagi ada org yang bleh handle
2. saya juga tidak banyak explain membuatkan orang kadang-kadang tak faham. dan saya biarkan saja dia.
3. saya tak boleh berdekatan dengan emak atau adik beradik pmpuan yang sedang shoping
4. saya lebih menumpukan kerja yang compleks. kerja yang orang lain pun boleh buat saya tinggalkan
5. saya x boleh baca buku yang sama 2 kali kecuali terpaksa .
6. saya tidak boleh menulis panjang. maksud tak hurai dengan panjangnya. cukup sekadar untuk faham

seriously saya dah tak tahu nak buat apa. sudah lama saya menghidapinya. mungkin telah metastasis kepada behaviour yang lain. rasa risau. mungkin disana ada sesiapa yang tahu cara mengubatinya. tolonglah saya.

saya dah tak boleh terus menulis sebab penyakit tu dah datang. malasnya....

p/s: -doc yang di maksudkan adalah (future) dr najmi ahmad al hafiz md usim 2013
       -doa yang di maksudkan adlah yang ada dlm ma'thurat itu
       -true story (nada macam barney)

13 comments:

Eiykin Sshi said...

oh xla kronik sgt pnyakit nie mije....n ubat nye sy ase ade pd kamu sdrk je kut ..true story (nada macam barney)... :p

Al-Mizan said...

kronik la.. xd kt sy. dh cr dah

Eiykin Sshi said...

ade....dri sdrk la kna atasi simptom2 tuh:

1. awk x banyak cakap dalam meetg selagi ada org yang bleh handle~nnti xjadik miting lah..baik awk xyah gi..tujuan miting tuh sdrk kan nk bbincang..huhu..

2. awk juga x banyak explain membuatkan orang kadang-kadang tak faham. dan awk biarkan saja dia..mslhnye..mne leh cmni..cube awk pk, kalo org wat cmni kat awk ape awk rase..geram x.haish...

3. awk tak boleh berdekatan dengan emak atau adik beradik pmpuan yang sedang shoping...cube cari sbb nye nape?sbb awk yg xnak bayar ke..dahtu tayah la ikut trus...kang kcik lak ati depa..huhu..

4. awk lebih menumpukan kerja yang compleks. kerja yang orang lain pun boleh buat awk tinggalkan..ish3....xboley camnie...kna enjoy wat sume bnda supaya sume bnda bmakne walopun sekadar melipat origami burung jenjang..kalo wat keje complex tp dlm ketensenan..xde mkne gak.hihi

5. awk x boleh baca buku yang sama 2 kali kecuali terpaksa .xpyh ler bce kalo cmtu

6. saya tidak boleh menulis panjang. maksud tak hurai dengan panjangnya. cukup sekadar untuk faham~~kalo rase nie satu kelemahan,,,imbau balik zaman2 kite sume kna tulis karangan mase spm...bnyk muke srt kut..hee

kesimpulan die...awk sebenarnye cri pnykit nie sdrk..n awk la jgk kna ubh balik kalo rase ia mjejaskan idup..kalo xjejas xpe je kut... :P

Wah pnjang lak komen nie..sori yer.hhaha

Al-Mizan said...

amboi.. ni mcm ubat yg sy perlukan. hahaha.. ok lah wahai si rajin..

azira zahadi said...

Wah, bgus la eiykin sshi bg idea..
stuju2..comel sungguh idea2 nye..

Sy sbnrnye nk mmbantu tp xde idea ape patut di bt tp idea eiykin sshi sgt bernas..hehe

Pa pe pun, pnyakit ni xde la kronik sgt brbanding pnykit y org lain mgkn hadapi. Segalanya2 dtg dr Allah, maka mintalah drNya untuk dipermudahkan segala urusan..

"Dan apabila hamba-hambaNya bertanya mu (Muhammad) tentang Aku maka beritahulah mereka sesungguhnya Aku dekat. Aku memperkenankan doa orang-orang yang berdoa apabila ia berdoa kepada-Ku. Hendaklah mereka itu memenuhi perintah-Ku dan beriman kepada Ku agar mereka perolehi kebenaran"

Al-Baqarah : 186

~Semoga cepat sembuh~

Al-Mizan said...

di namakan kronik sebab ia dh lama. kalau baru je kita pggl acute.. hehehe

azira zahadi said...

ecececeh, haha, btul jgk..
ye la, ambik la nak kronik sgt..

susah jgk ckp dgn Dr ni..

Al-Mizan said...

haha.. yes!

Anonymous said...

Menarik dan santai sungguh post kali ni..pyakit ni bukan mije je ade. Ramai lg brkongsi rasa yg serupa. cuma mgkin x significant. hehe. Cuba atasi masalah2 trsebut dgn bijaknya okay..insyaAllah.=)

Eiykin Sshi said...

Ala...bia la nk rajin pown xleh ke..sy tgh menganalisis masalah kamu ni..haha...thnx2 kak zira sbb stuju ngn sy..mije nie ha mengkomplekskan yang simple,,,kamu suka yg complex kan..complex sugar suka x?complex sugar ngn simple sugar..mne lagi elok?nutritionist bagi teka teki kat dr nie.haha...lalalala~

Al-Mizan said...

complex sugar tu gula batu ke?? mestilah simple sugar. baik untuk penghadaman. tp kalu complex sugar di bancuh dgn air pun ok jgk

Eiykin Sshi said...

hOho....sy nak dr wat kajian sket sal nie...nope la....ade lak gula batu.isk.complex sugar tuh cth senang cam gula dlm knji kanji la, nasik, roti , biskut...simple sugar tuh kan cam dlm buah tu sume...pnghadaman?yeke?tuh yg sy tnye kamu suke comlex sugar ke simple sugar..haa..kalo in term of diabetic patients cner pndapat kamu.haha~~uji2

Al-Mizan said...

oh.. dh agak dah.bg je la jawapanya. sy rase diabetic pt ptt amik complex sugar la. kalu x hyperglycemic plak nt

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...