Wednesday, June 26, 2013

Kerjaya

Hampir 2 minggu berada di kuala lumpur. Berjalan, ziarah dan buat amal. Semalam saya ziarah sahabat lama dari sekolah di petaling jaya.

Mengikut dia ke menyampaikan kuliah zohor di pejabat telekom, lepas tu makan, melawat anaknya yang baru lahir dan akhirnya melawat ibunya yang sudah sekian la saya tak jumpa.

Melihat kehidupannya sekarang yang melimpah ruah nikmat yang Allah bagikan. Bekerja di tabung haji travel dan umrah, menyampaikan kuliah di kawasan selangor dan kuala lumpur tidak kurang 80 kali sebulan termasuk kursus haji, kuliah dhuha, zohor, subuh dan maghrib. Dan juga bisnes yang pelbagai.

Mengingatkan saya pada waktu zaman sekolah.

"belajar agama nak keje ape?"

Ayat biasa di dengari. Pandangan masyarakat sekililing yang begitu kolot sekali. Skeptikal.

Bagi masyarakat kampung pekerjaan yang ada di mata mereka adalah cikgu dan doktor. Yang lain semua tiada masa depan.

Itu lah yang di momokkan pada saya. Sejak di awal masuk remaja. Masa mula mula interview untuk memasuki maahad tahfiz al quran pulai condong. Kalau boleh tak payah dapat. Tiada masa depan. Tiada exam PMR. Tiada aliran sains.

Maka saya masuk sekolah azhariah melor. Sebuah sekolah agama rakyat yang boleh di katakan dhoif. Bayangkan sekolahnya hanyalah bangunan sahaja. Padang tiada, surau tiada. Cuma menumpang tanah dan masjid yang berada di sebelah. Belajarlah saya dengan bersungguh untuk mengejar sekurang kurang 6A dalam PMR untuk tukar sekolah dan ambil jurusan sains.

Lepas PMR terus ke maahad muhammadi untuk aliran sains. Sekolah yang hebat tapi still kurang facilities kalau berbanding sekolah teknik, sains dan MRSM. Kemasukan saya kesana menyaksikan dekat 100 orang keluar ke sekolah kerajaan. Tidak semua hendak fokus pada akademik dan pada masa yang sama pelajaran agama. Hampir 20 lebih subjek yang hendak di pelajari. Saya pun pada masa tu hendak keluar. Tapi apakah daya walaupun Result mengizinkan .

Dan hinggalah sekarang. Perjalanan saya mencari gelaran doktor yang satu satunya kerja yang ada di dunia ini.

Berada di luar membuka mata saya mengenai kerjaya dan konsep rezeki.

Amat kecewa dengan ibubapa yang begitu memaksa anaknya dalam memilih jalan hidupnya tanpa menafikan ada juga kebaikannya. Suka saya melihat video mat lutfi berkenaan lepasan spm. Memang itulah realitinya.

Belajar di local universiti dalam bidang medik buat saya tahu betapa teruknya kerja dokter. Tidak sama dengan mereka yang berada di luar negara berhoneymoon. Berapa banyak kawan saya yang terpaksa mengalah di tengah jalan. Sedih melihat mereka yang dahulunya adalah best student malaysia. Kerana paksaan.

Apa salahnya jika best student mengambil jurusan lain??

Cuba bayangkan jika semua best student mengambil jurusan yang sama. Apa akan terjadi pada bidang yang lain?

Mengasingkan keupayaan pelajar melalui bidang adalah tidak baik bagi saya demi kemajuan semua bidang.

Akibatnya terdapat bidang yang jauh mendahului bidang yang lain. Hilangnya respect pada pekerjaan yang lain. Ada sesetengahnya di terajui oleh orang yang bodoh, contohnya politik.

Kesimpulannya, ambillah apa apa yang kita minat lalu buat sehabis baik. Jangan melihat pada pandangan mereka yang jahil.

Kerja tetap??

Jika kita buat yang terbaik, mana mana pun boleh keje. Lagipun rezeki itu di tangan Allah. Kita kadang kadang mulut banyak bercakap tapi hatinya tidak yakin.

Haishhh..

P/s: esok nak balik kelantan. Next trip, ganu kiter
Tekad nk buat bisnes sambilan lepas ni..
Beberapa orang tegur makin berisi, berusaha!!!

1 comment:

suhaila said...

betul tu,,, tapi bidang apa pun kita ceburi semoga dapat berbakti kepada masyarakat. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...