Friday, April 16, 2010

tenat...

dah hampir 2 minggu berada dalam posting O & G. banyak benda yang baru saya tahu walaupun dah mengikuti posting ni selama 8 minggu. biasalah, hidup sebagai survivor. masa-masa ni la hormon semua meningkat untuk belajar. adoyai...

semalam entah patient yang kali keberapa saya jumpa melahirkan anak luar nikah dalam minggu ni. tu dalam wad merah sahaja. wad lain tak tahu la sangat. minggu lepas jumpa kat labour room. umurnya baru 19 tahun. chinese. menempuh hari yang seksa baginya keseorangan. tiada teman. tiang lampu jugak yang jadi tempat dia berpegang. kesiankan. nasihat midwife tu kat saya dan wan kacak

"jangan jadi lelaki macam ni"

insyaAllah....

cukuplah itu semua menjadi indicator kepada kita bagaimana keadaan umat sekarang. belum masuk yang tak datang hospital hukm ni, belum juga masuk yang pakai protection, malah belum masuk yang lahir sendiri dan buang anak merata-rata. tenat....

 pernahkah kita terfikir sejauh mana usaha kita dalam mengubati masyarakat sekarang?  berada dalam bidang perubatan saya sering kali mendengar bahawa peluang dakwah kita amat luas. kerana kita selalu bersama dengan mereka. mereka yang berada dalam kesakitan dalam segi mental dan fizikal. dalam keadaan mereka lemah mencari tempat bergantung. kita lah menjadi kepercayaan mereka.

tetapi setakat ini, bagaimana? ataupun kita masih mengatakan bahwa berada dalam proses ke arah itu?  perlu ada status DR dahulu? bila ada status itu, mungkin kita hendak tunggu habis housemen officer kerana sangat busy, lepas tu lepas menjadi specialist kerana lebih di hormati. bila harus proses itu akan berakhir? manusia sering mencari alasan...

menjadi seorang pendakwah bukanlah mudah. bukanlah pendakwah itu lahir dengan tiba-tiba. ia memerlukan proses pembelajaran. bukan sahaja ilmu dan fakta yang perlu di raih bahkan pengalaman, pembentukan jiwa dan skill juga perlu. saya akan cuba huraikan dalam tulisan yang lebih serius.

Serulah (manusia) kepada jalan Tuhan-mu dengan hikmah dan pelajaran yang baik dan bantahlah mereka dengan cara yang baik. Sesungguhnya Tuhanmu dialah yang lebih mengetahui tentang siapa yang tersesat dari jalan-Nya dan dialah yang lebih mengetahui orang-orang yang mendapat petunjuk. (An-Nahl: 125)

susahkan? saya sendiri pun tidak punya kekuatan. lain situasinya kita berdakwah dalam surau dengan luar surau dan mereka yang tidak di kenali sedangkan merekalah yang perlu di utamakan. dalam kontek dakwah ini saya kagum dengan pembawaan jemaah tabligh. sudin ajaib tidak termasuk. rindu pulak nak join mereka. dah berapa tahun tinggal. banyak yang saya belajar dari mereka.

'ya Allah, bukalah simpulan pada lidahku agar mereka memahami apa yang hendak aku sampaikan'

wallahua'llam

p/s: minggu depan short case O n G dengan dr lim ps.. praktis2

6 comments:

Siti Umairah Hamid said...

lim ps? pastikan husler CTG..aku dah kena dlu..gud luck =)

^ ^ said...

hehe..kelakar tgk kartun tu..
tp mmg betol2 mengambarkan keadaan skrg yg tenat..

Al-Mizan said...

umai: ooo.. thanks

Al-Mizan said...

^^: apa yg kita dah lakukan?

Siti Khadijah said...

salam.. InsyaAllah.. sama2 cuba yg terbaik apa jua yg mampu kita lakukan walaupun zahirnya hanya kecil..

Al-Mizan said...

insyaAllah siti.. same2

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...