Wednesday, October 27, 2010

medical student syndrom

teringat saya masa mula-mula masuk tahun klinikal. doctor sebut pasal syndrom ni. syndrom di mana bila student belajar pasal disease serta symptom-symptomnya dia merasakan dia ada disease itu berdasarkan symptom yang dia alami. padahal xde pun..

betul jugak sebenarnya. dulu saya ada rasakan tapi dah hilang sekejap. sekarang ia datang balik. ni betul-betul symptom bukan seperti post saya yang bergurau sebelum ni. saya tidak tahu nak buat macam mane. tahun lepas dah buat ecg dgn lung funtion test tapi average la. tapi saya merasakan tidak normal.

mula-mula masalah dengan paru paru. saya cepat semput. tercungap-cungap. biasa jadi imam satu muka surat tu buat saya tercungap-cungap. mula lah rakaat kedua dah tak dapat sambung. baca muqadam sahaja. seakan akan obstructive di situ.

lepas tu dengan jantung pulak. pernah di tegur masa gym oleh abang yang tidak di kenali kerana pulse masa joging naik terlalu tinggi dari normal orang biasa. saya jugak sering mengalami palpitation. kuat palpitation ni. sampaikan bila saya duduk bongkok sedikit badan saya sekali ikut berdenyut.

pernah di aju kepada kawan tapi dia kata tak mungkin lah. sebab satunya masih muda. kedua saya ni bukan sedentary lifestyle. kuat bersukan la jugak. semua sukan saya main. lepas tu no family history of chronic desease such as DM and HPT. nenek saya pun tak de. tapi makan memang tak jaga la. semua bantai. tak macam abah istiqamah dengan puasa isnin, khamis, awal bulan dan tengah bulan.

takut bila pikirkan masa depan. jika benar ada risk, bagaimana la nanti...

moral post ni?
emmm... kita harus punya ilmu dalam setiap perbuatan. ilmu itu harus mendalam dan di sertakan dengan penghayatan dan perbuatan.
tahukah kamu dalam kitab munyatul musolli menyebut syarat sah bagi solat itu adalah mengetahui kaifiat solat. kita harus mengetahui bagaimana hendak solat dan mana yang sunat, mana yang rukun. mana rukun yang panjang mana rukun yang pendek. boleh jawab?
belum masuk soklan soklan lain.
kalu dah khatam kitab tu. alhamdulillah...
kalau tidak tahu belajar itu lebih baik

p/s: dah abis exam. tinggal osce
       sekadar melepas batuk depan laptop.. tidur awal dan bangun awal terus xde keje

9 comments:

Anonymous said...

Salam
smg sntiasa diberikan nikmat kesihatan oleh Allah swt
ameen

Eiykin Sshi said...

....ilmu ttg pmknn sehat jugek kna tahu.. ^^,

Al-Mizan said...

anon: ameen
ekin: boleh bgtau sket yg mungkin org biasa tak tahu

ciko said...

cey..come ah gamba..piuwit..ensem molep..!

Al-Mizan said...

hahaha.. saim amik.. kamera mahal tuh sebab tu jd gitu

saem mu,azadi nok kecek.. said...

salam..
gmbo smart mu tepek..
tepek la bnyok g..sedak gk tngok gmbo bnyok2..
ri tu prof muhaya royak gak,setongoh ore ado psikoneuroimmunology..dok tau nok elabrote gane..

pepun,saem2 rama doh suko ko blog mu ni..

rama2 ado blog,aku hok ketua blok nyo..hehe..

Al-Mizan said...

aduh.. x bau budu ko pye loghat.. minum dulu 2-3 botol baru jadi...
ko ketua blok b1. aku tahu..

jumaat said...

salam.. jemput la bace psy..
ddx ambo; GAD @ panic disorder with o w/o agoraphobia.. ntah le, xclerk pn kn.. try la dx diri sndri~ ^^

jumaat said...

wallahualam

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...