Tuesday, March 20, 2012

Habib Ali Abdul Rahman Al Jufri


sejak 4 tahun yang lepas saya sering mengikuti kuliahnya di video you tube dan video seminar antarabangsa seperti RIS, celebrate mercy dan lain lain yang beliau sertai telah membuat saya jatuh cinta pada ulama keturunan Rasulullah ini.

kata katanya sungguh indah sekali, pernah saya cuba berkongsi rasa cinta ini pada program "Malam Mahabbah Rasulullah" tapi tidak berkesampaian akibat kekangan masa.

Allah, benar benar terasa untuk menatap muka beliau secara live tetapi tidak kesampaian barangkali.

jika beginilah keturunan baginda Rasulullah, saya tidak boleh bayangkan bagaimana Rasulullah itu sendiri.

siapa kata cinta itu perlu berjumpa, bermadu kasih, berkata romantik?

nabi kita telah mencintai kita sebelum lahirnya datuk nenek kita lagi...

apa sebab kita tidak mencintainya dan keturunannya...

moga masih ada kesempatan untuk berjumpa.. insyaAllah

di sini sedikit biodata beliau:

Habib Ali Zain Al- Abidin Al-Jufri ialah ulama terkemuka Ahlu Sunnah wal Jamaah berpengkalan di Tarim, Hadramawt, Yaman dari keturunan Sayyidina Hussein bin Sayyidina Ali RA. Beliau adalah Pengasas dan Ketua Pengarah Yayasan Tabah disamping menjadi Timbalan Dekan Pusat Pengajian Islam Dar Al-Mustafa di Tarim. Beliau telah memperolehi pendidikan pengajian Tradisi Islam di Tarim, Hadramawt, sebuah pusat pengajian Islam yang terkenal dengan sistem pendidikan dan pengajian Tradisi Islam. Selain di Tarim beliau juga mempelajari ilmu Tradisi Islam di Mesir dengan Profesor Dr Omar Hashim (Mantan Rektor Al-Azhar), Al-Allamah Syeikh Mutawalli Sya’rawi, Al-Allamah Syeikh Mohammad Zaki Ibrahim (Ahli Majlis Auqaf Mesir), di Mekkah dengan Al-Allamah Al-Marhum Sayyid Muhammad Alwi Al-Maliki, di Madinah dengan Al-Muhaddis Habib Zain Bin Ibrahim Bensemaith dan di Jeddah dengan Al-Allamah Habib Abdul Qadir Saqqaf dan ramai lagi ulama-ulama bidangn Tradisi Islam. Sebagai seorang tokoh ulama pendakwah Ahlu Sunnah wal Jamaah beliau telah menyampaikan kuliyyah di pelbagai negara Islam dan juga di Eropah dan Amerika Syarikat.
 
p/s: masih sibuk dengan SSM yang banyak buangkan masa. ulang alik HUKM - HKL.
        minggu depan balik kelantan dengan senyuman.

2 comments:

ehdiani said...

Pernah lihat pre-youtube kedatangan habib ke malaysia 2012. Mohon jika ada info utk perkongsian.rindu sangat dgn habib.semoga Allah pertemukan! Allahumma amin

ehdiani said...

Rindu sangat kat habib.semoga dipertemukan!Allahumma amin!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...