Thursday, September 13, 2012

backpain

seminggu sudah bermula menjadi junior houseman. maksudnya sebelum menjadi houseman. satu je yang paling significance difference berbanding tahun tahun lain

BACKPAIN.

keluar bilik pukul 8 dan balik bilik pukul 6 petang. kalau oncall balik pukul 10.

berdiri selamanya.

tak kira ward round ke, teaching ke, baca tiket patient ke, clerk patient ke, buat procedur ke

semua dalam keadaan berdiri.

baring dalam bilik betapa nikmatnya....

barulah merasa kelapangan sebelum sebelum ini.

betullah orang kata, rindu itu pada yang sudah tiada.

bernilainya sesuatu adalah pada saat akhir akhirnya

tapi apa nak buat

this the path that i choose

will be forever like this i guess...


kadang kadang terasa diri ini agak terlalai dengan kesibukan ini. solat jemaah semakin berkurang bermakna solat awal waktu juga sama. tadi puasa benar benar memenatkan saya. dengan sahabat sekepala yang berkurang amat susah nak jaga. Allah, lemahnya saya...

berapa banyak yang saya tinggalkan demi perubatan, moga ia berbaloi untuk dunia dan akhirat. moga Allah sentiasa menjaga dan memelihara malah mendidik saya secara tidak lansung.

berada di final year, lecturer sangat pandai menaikkan motivasi. menyemarakkan semangat untuk menjadi seorang doctor. ada yang jenis positive reinforcement ada jugak yang negative.

" if you think that being a medical student is tough, wait until you be a houseman. and if you think that being a houseman is tough, wait untill you be a consultant. unfortunately it is too late to quit."

tapi saya suka ambil anjuran dari agama yang saya cintai.. imam syafie berkata

'Ilmu itu ada dua, ilmu fiqh atau ilmu agama dan ilmu perubatan."

"Ilmu agama yang paling utama adalah ilmu fiqh dan ilmu dunia yang paling utama adalah ilmu perubatan." 

"Ilmu fiqh untuk agama, ilmu perubatan untuk tubuh, selain kedua hanyalah khazanah pemikiran."

"Jangan tinggal di wilayah yang tidak ada seorang ulama' yang membimbing agamamu dan tidak ada seorang doktor yang akan merawat tubuhmu."

berkongsi bagi mereka yang berminat dan sedang bertungkus lumus beribadat menamatkan pengajian perubatan.

may Allah guide us in this pathway with rahmah and maghfirah.

Allahu musta'an

tahu tak para rasul boleh dikatakan mempunyai profession, nabi musa di anugerahkan mukjizat menjadi doktor? 

wallahua'alm


4 comments:

sue suhaila said...

jangan mudah putus asa. teruskan berbakti

Anonymous said...

salam encik al

percayalah..klu dah keje akan selalu teringat zaman belajar...hayati dan nikmatilah role anda sbg pelajar...semoga dipermudahkan final exam....dah kerja pun ada exam jugak huhu

Anonymous said...

go encik al....ble dh keje bkn backpain tp berlapar dan tak cukup masa utk siapkan kerja...dh xsempat fikir sakit kaki/sakit pinggang...enjoy ur student time...still cuti time weekend and public holiday huhu

Mizan Mustapa said...

BAIK!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...