Tuesday, June 12, 2012

rugi jadi jujur

'saya tak pandai sangat main bola'

orang akan fikir kita tak pandai dan tak mahu ajak lagi

'tak sure la pasal hukum tajwid ni'

orang akan fikir kita tak pandai mengaji al quran

'nanti saya check balik bab fekah ni'

orang fikir kita belajar agama sikit

'lupa dah pasal pathophysio disease ni'

orang fikir kita bodoh



'saya rasa tak layak nak terima jawatan'

orang fikir kita tak bertanggungjawab

'dah solat ke belum, saya sudah?'

orang fikir kita ni berlagak baik/poyo

'saya rasa tak layak untuk kamu'

dia terus pergi cari orang lain

 'saya tak ada duit'

orang fikir kita kedekut

'saya pergi demonstrasi BERSIH'

polis akan tangkap

'saya sokong PAS'

kamu sesat, suka politik, tak bagus


Rugilah bagi mereka yang jujur,

Beruntungkah bagi mereka yang MENIPU?


orang kata kalau tidak tahu takpe. yang penting jawab dengan CONFIDENT..

orang yang jujur berkata tak tahu tidak akan maju


Berbangga berkata jujur

sebab kenapa MAHU andai ia TAK LAYAK untukmu?


katakan secara JUJUR..


p/s: helah katanya...

8 comments:

Anonymous said...

mmg xlayak nk terima jawatan. tp mcm mana bila dikatakan tiada yg lbih layak?

bila kehendak hati yg enggan perlu diakui tatkala yg lain mewajibkan mahu?

mcm mana pula klu xlayak utk dia tp hakikatnya mahu?

orang kata kalau tidak tahu takpe. yang penting jawab dengan CONFIDENT..
-mksudnya xperlu jawab ke?

sebab kenapa MAHU andai ia TAK LAYAK untukmu?
-bukankah ini fitrah? siapa yg mengaku layak ke syurga?

asif kalau bahasa tidak indah tapi mohon penjelasan

Anonymous said...

mmg xlayak nk terima jawatan. tp mcm mana bila dikatakan tiada yg lbih layak?

bila kehendak hati yg enggan perlu diakui tatkala yg lain mewajibkan mahu?

mcm mana pula klu xlayak utk dia tp hakikatnya mahu?

orang kata kalau tidak tahu takpe. yang penting jawab dengan CONFIDENT..
-mksudnya xperlu jawab ke?

sebab kenapa MAHU andai ia TAK LAYAK untukmu?
-bukankah ini fitrah? siapa yg mengaku layak ke syurga?

asif kalau bahasa tidak indah tapi mohon penjelasan

Anonymous said...

berhelah ye?....still dlm belajar anda harus yakin dgn apa yg anda tahu...admit if u dun know bcoz honesty is the best policy...gud luck encik al!!...anyway,kdg2 meninggalkan lebih pedih dr ditinggalkan....

incik said...

kalau sentiasa difikirkan pandangan orang, melarat hidup nnt.

sedangkan, Lara hidup kita,tak semua orang akan peduli, melainkan kontroversinya hebat.

sometimes, it is acceptable for being selfish, with appropriate condition.

Mizan Mustapa said...

mulut saja kata tak nak tapi hati kata mahu..

bila kita rasakan tidak layak, hati akan reda atas segala ketentuan..

bila bercakap perihal syurga, semua bergantung pada rahmat Allah. baca post saya sebelum ni.

pasal confident tu maksudnya orang kata walaupun tak tahu pape jawab je asalkan dengan konfident. salah betul lain kira..

wallahua'lam.. ni cuma luahan hati saja dengan keadaan sekeliling..

Mizan Mustapa said...

SN: bunyinya macam frust je.. moga Allah beri yg terbaik. syukran atas doanya.

incik: time kasih.

yes!! ini adalah comment ke 500

Anonymous said...

terima kasih atas pencerahan. jzkk

maaf kerana salah faham sebelum ni. harap dapat maafkan

Mizan Mustapa said...

tahniah , anda adalah pen'komen' yg ke 501.. ;) trima kasih atas kunjungn ke teratak buruk ini.

takkan bertepuk sebelah tangan, khilaf saya juga dalam menyampaikan.

semoga sentiasa istiqamah dalam kebaikan.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...