Saturday, July 21, 2012

Lapar..


Alhamdulillah..

bertemu jua dengan bulan ramadhan pada tahun 1433H... bulan rahmat dan maghfirah.

bulan berpuasa..

saya lapar..

lapar sebab berpuasa, kadang kadang bila beritahu begitu mesti ada suara "tak baik cakap begitu" , "kuruh puasa mung ngungkit"..

tidakkah kita sedar, berpuasa itu untuk kita rasa lapar?

supaya kita dapat menahan dari membuat perkara yang boleh membatalkan puasa..

jika tidak lapar, apalah erti kita berpuasa..

pernahkah terfikir kenapa Allah suruh puasa? wajib di bulan ramadhan?

kenapa tak suruh wajib jaga pandangan di bulan ramadhan?

tak suruh wajib pergi masjid pada bulan ramadhan?

kerana semua orang akan rasa lapar dan dahaga. ia adalah physiology manusia. jika makanan tidak masuk melalui perut, glucose tidak ada untuk di absorb. darah menjadi hypoglycemia. tak dapat di serap glucose ke dalam sel sel manusia. respon akan naik ke otak untuk kita berasa lapar. dahaga juga sama.

physiology itu senang bermaksud perkara yang biasa/ normal berlaku dalam badan manusia. kalau tak normal di panggil patophysiology. bagi orang yang normal physiology mesti akan berasa lapar.

jadi semua orang akan lapar...

tok imam pun lapar, makmum pun lapar, PM pun lapar, MB pun lapar, orang muda pun lapar, orang tua pun lapar...

Allah menurunkan puasa ini untuk SEMUA orang berasa lapar.

untuk apa?

untuk LATIHAN...

di bulan ramadhan ini adalah latihan. latihan IMAN, dan HATI. bayangkan di dalam badan kita berlaku pergaduhan.

HATI dan IMAN (HI) vs NORMAL PHYSIOLOGY(NP)

NP: woit, makan la..

HI: tak nak

NP: kalu ko tak makan, sel sel ni kelaparan, letih nanti

HI: tak nak, ALLAH tak bagi

NP: macam mana nak study nanti

HI: xpe ilmu tu Allah yang bagi. malam boleh study..

NP: nanti fail exam, nak keje macam mana

HI: rezeki tu pun ALLAH bagi

NP: nanti ko mati

HI: mana mungkin, ALLAH cipta manusia ni sebaik baik ciptaan, tak semudah itu untuk mati. proses gluconeogenesis kan ada..

NP: .... suka hati ko la

HI: suka hati Allah la nak suruh macam mana

lebih kurang dialog mereka macam ni la..

ini adalah latihan kita membentuk hati dan iman. pada bulan ini, hati dan iman kitalah berkuasa mengawal segala perbuatan. dan Allah hanya memberi satu task iaitu berpuasa. dan latihan ini akan berlarutan hingga ke hari ke 30.

pada hari pertama mungkin perasaan kuat nak makan tapi hari ke 30 pasti sudah lunak..

Allah juga sedikit sebanyak menolong hati dalam latihan..

bagaimana?

di ikatkan syaitan daripada menghasut..

pernah tak kita dapat ujian trial? mock exam? moulage? latihan kebakaran dan sebagainya?

itu bukanlah ujian sebenar. itu adalah latihan untuk kita menghadapi ujian atau kecemasan yang benar. kertas ujian bukanlah benar tetapi soalannya seakan akan. api kebakaran bukanlah benar tapi juga seakan akan.

di bulan ramdhan ini syaitan tiada yang benar tapi yang ada syaitan manusia yang juga seakan akan.


KALAU KITA SEORANG DR MENJALANI LATIHAN BASIC LIFE SUPPORT TAPI TAK DAPAT PERFORM TIME COLLAPSE MAKA KITA TIDAK UBAH SEPERTI SEBELUMNYA..

MAKA RUGILAH BAGI MEREKA YANG MELALUI RAMADHAN INI TAPI TAK MENDAPAT IJAZAH TAKWA DAN MEMPRAKTIKANNYA.

 BERAPA RAMAI ORANG YANG BERPUASA TETAPI APA YANG DAPAT HANYALAH LAPAR DAN DAHAGA. SEMOGA KITA TIDAK TERGOLONG DALAMNYA


SALAM RAMADHAN KAREEM.

p/s: tau tak gluconeogenesis tu apa?

2 comments:

Anonymous said...

Waktu tagging,pg sampai mlm xsempat nk rasa lapar n haus...
Tp br sehari puasa,ptg dh berbunyik perut...nampaknye benarlah apa yg encik al bgtau...huhu
selamat berpuasa!

Mizan Mustapa said...

selamat berpuasa..

mesti susahkan di bulan puasa.. xpe, yg penting niat. kalu tak rugi je penat lelah tu. huhuhu

nasib baik posting family medicine skng ni

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...