Sunday, September 6, 2009

Rezeki Bulan Ramadan


alhamdulillah...

tu je sebaik baik perkataan yang dapat ana lafazkan, jika ada perkataan lebih baik pasti ana akan gunakan. bulan ramadan bukan sahaja bulan di mana dalamnya ada mega sale buat hamba-hamba yang mendambakan seribu kerahmatan tapi kemurahan rezeki juga bersama dalamnya

sekadar ingin berkongsi bukan ada niat lain tapi jangan dengki. hehehe

hari ni merupakan hari yang ke 4 ana berbuka berbayarkan 'free' secara berturut- turut tidak termasuk yang selang-selang. insyaAllah esk pn same. tahun ni memang begini, rezekinya murah sikit. juadah berbuka pula bukan calang calang semuanya taraf hotel.

bermulanya dengan berbuka bersama pengetua, jaksa dan jemputan lain. sebenarnya ini merupakan kali kedua berbuka bersama pengetua. aduh x larat nk makan.

kedua, di dewan perdana felda di mana ana sebagai imam terawikh kat sana. ni sudah kali yang ke berapa entah. tidak pulak ana kira. ana cuma pengganti bukan yang rasmi. jangan salah faham

semalam pulak kat hotel equitorial bangi bersama fakulti media dan komunikasi. ana pergi dengan dr syawal naik kereta evo beliau sebagai wakil kolej ktdi kerana kami bekerjasama dalam khidmat komuniti anak-anak yatim muasssasah darul fuqaha'. kami ni kira vip(very important person) la. disini sekali lagi ana makan semeja dengan fitri UNIC selepas kali pertama di dewan perdana felda.

dan hari ni paling spesial sebab berbuka dengan abang muslim, kak ipar dan adik di uia. semestinya abang yang belanja. makan makanan arab yang memang kegemaran abang kat bangi.

esok??
rasanya kena pergi dewan perdana lagi....

bila berkata pasal berbuka memang seronok bak hadis

"perkara yang paling gembira bagi orang yang berpuasa adalah masa berbuka dan pada hari raya"

tapi ana dapat rasakan ibadat dan semangat semakin berkurang jika berbanding pada awal ramadan. ana cuba untuk pertingkatkan tapi kadang kadang 'fail'. kelemahan ni selalu ana rasakan semenjak berhijrah ke luar kelantan. ana rindu nk balik kelantan.
tp mase berada di kelantan untuk ramadan hanya dua hari sebelum raya.

Ya Allah... kudrat ana sangat terbatas

ana rindukan zaman dulu, iman dulu, amalan dulu dan teman dulu..

andai Engkau hendak ambil nyawa ini ambillah dalam keadaan aku muslim sepenuhnya

ana perlukan masa.....

"wahai orang-orang beriman, bertakwalah kamu dengan sebenar- benar takwa dan janganlah kamu mati kecuali dalam keadaan muslim"

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...