Monday, November 23, 2009

sabarlah..


dalam seminggu ini saya terperasan bahawa saya ni cepat sebak dan menitis air mata. tak tahu hendak berbangga ataupun malu. terasa sebak bila mendengar ujian- ujian yang menimpa yang mana saya kira jika di lalui belum tentu dapat berdiri teguh seperti mereka.

tahun klinikal amat berat. di tambah dengan musibah-musibah lain pasti payah. sebagai sahabat saya bersedia menolong apa yang termampu.

TAKZIAH BUAT SYAFIQ , SESUNGGUHNYA ALLAH SEDANG MEMERHATIKANMU.

kematian seseorang yang kita sayang pasti akan di ratapi. itu lumrah sebagai seorang manusia. walaupun tahu itu semua ujian dan Allah lebih sayang kepada arwah.tapi ingat andai kita tunggu bertahun-tahun lagi pun kematian pasti akan datang. kita yang meratapi kematian pun akan mati. mereka yang bertahlil kepada si mati juga akan mati. tidak ada seorang pun yang dapat mengelak bahkan memanjang atau mencepatkan masa kematian juga tak mampu.

ingin saya bawakan kisah kewafatan kekasih kita nabi Muhammad saw. bayangkan nabi yang banyak berkorban dan berjasa pada umat masa itu pergi meninggalkan mereka. nabi yang mereka sanjung hinggakan setiap perbuatan seperti tunduk kerana ada dahan pun di tirunya walaupun dahan itu sudah tiada. nabi yang dicintai sehingga sanggup menggadai nyawa menjadi perisai di kala berperang.

sape lagi yang dicintai dan disayangi lebih dari nabi?

tidak ada manusia lain di muka bumi ini layak di cintai dan di sayangi lebih dari nabi Muhammad

ketika berita wafatnya nabi tersebar ke pelusuk madinah dan ke setiap cerok daerahnya, suasana menjadi muram dan suram. sehinggakan anas r.a berkata ".. tak pernah ku lihat suasana yang buruk dan suram dari hari kewafatan baginda saw". semua orang bersedih mengenangkan pemergian seorang nabi, pemimpin, sahabat, ayah dan juga suami.

umar yang terkenal dengan beraninya tidak percaya sehingga ingin menghukum barang siapa yang mengatakan rasulullah telah wafat. dan Abu bakar pula dengan tenang berkata " adapun selepas tahmid dan syukur ingin aku menyebut di sini. sesiapa diantara kamu yang menyembah Muhammad maka sesungguhnya Muhammad telah mati dan barangsiapa menyembah Allah maka sesungguhnya Allah itu hidup dan tidak akan mati"

sabarlah wahai sahabat, jangan ambil tindakan tergesa-gesa dengan meninggalkan bidang perubatan. sungguh kami di sini tak daya untuk melepaskan kamu. fikirkan kenapa kamu mengambil bidang ini at the first time. ini jalan jihad kita. tapi keputusan tetap atas kamu


"katakanlah: aku tidak berkuasa mendatangkan kemudharatan dan tidak pula kemanfaatan kepada diriku melainkan apa yang di kehendaki Allah. tiap-tiap umat mempunyai ajal apabila telah datang ajal mereka maka mereka tidak dapat mengundurkannya sesaatpun dan tidak pula mendahulukannya" yunus 49


wallahu'allam

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...