Sunday, December 6, 2009

aku perlu...


saya terjumpa gambar ini masa mengggunakan facebook. bagus jugak facebook ni. baru saya sedar yang saya tiada langsung gambar mase sekolah Maahad Muhammadi lilbanin dan masa kecil2. sedih sungguh. tak ada kenangan. bukanlah bermakna saya tidak ada kehidupan masa itu tapi memang tak ada kamera. hahaha..

saya masih teringat masa sekolah menengah kami sangat bersungguh-sungguh dalam melakukan apa sahaja. paling utama belajar. sebab saya PERLU bersungguh-sungguh untuk menjamin masa depan. pemikiran pada masa itu.

sejauh mana bersungguh itu???
sangat2.. bukan saya sahaja malah kawan2 yang lain pun sama. saya rindukan pada zaman itu. zaman kehimpitan oleh kerajaan. menghalang kami dari berjaya. mahu membuat kami menyesal kerana memilih sekolah agama arab. tapi kami tidak putus asa. cikgu pun sama. ada yang bekas engineer yang sanggup tinggalkan sebuah pekerjaan yang lumayan untuk mengajar kimia. dan ada jugak yang lain sanggup stay untuk mengajar kami walaupun gaji seciput. kami pula sanggup mengambil inisiatif mencari kelas tuisyen yang mempunyai cikgu-cikgu dari sbp dan mara. kalau hujung minggu mesti penuh bandar kota bharu dengan pelajar sekolah saya yang pegi tuisyen. semua itu sebab kami PERLU untuk berjaya.

bukan macam sekarang, penuh dengan kesenangan buatkan saya jauh tersimpang.

masa posting medicine, saya melihat banyak penyakit. keadaan- keadaan pesakit. kompilasi- kompilasi yang di terima dari penyakit. saya pun perlu belajar banyak. di sini datangnya kePERLUan oleh pesakit untuk menepati arahan-arahan supaya mereka tidak lebih sakit. dan mereka menepatinya kerana mereka PERLU menjaga kesihatan mereka.

tapi
saya pelik bilamana mereka yang berbuat maksiat tidak segan-segan melakukannya. mereka menderhaka Allah dengan sewenang-wenangnya. adakah mereka tidak yakin dengan Allah?? mereka tidak pernah dengar azab-azab yang di jelaskan dalam al quran?? sedarkah bahawa mereka PERLU mengikut perintah Allah untuk menjaga diri mereka??

diri sebagai hamba Allah...

wallahua'lam

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...